Met spoed jeugdhulp nodig buiten kantooruren? Neem dan contact op met Spoed voor Jeugd Drenthe via 0592 - 38 15 30. Alle overige informatie over hulpverlening vindt u op de pagina 'hulp nodig' 

Nationale Sportweek 2022

Sport inspireert, sport verbindt en sport levert een belangrijke bijdrage aan de samenleving en aan ieder individu. Het bepaalt voor een deel wie we zijn, wat we doen en vooral met wie we dat doen. Deelnemen aan sport betekent vaak deelnemen aan de maatschappij.

NOC*NSF wil dat zoveel mogelijk mensen in Nederland met plezier kunnen sporten en bewegen, allemaal op hun eigen manier. Tijdens de Nationale Sportweek 2022 van 17 t/m 25 september gebeurt dit net als voorgaande jaren opnieuw: met z'n allen lekker sporten en bewegen!

Ook wij als gemeente Tynaarlo besteden hier aandacht aan. Tijdens deze week worden er in de dorpen Eelde, Vries en Zuidlaren verschillende sport- en vitaliteitsactiviteiten georganiseerd, maar ook bestaande sportlessen worden uitgelicht. Denk aan beachvolleybal, padel en turnen.  Daarnaast wordt 'buiten' sporten steeds populairder en dat kan natuurlijk ook heel goed in de mooie omgeving van onze gemeente. Maar er zijn meerdere manieren om je fitter te voelen, zo wordt er ook aandacht besteed aan o.a. stoppen met roken.

Opening Nationale Sportweek

De opening van de Nationale Sportweek voor geheel Drenthe zal plaatsvinden op zaterdag 17 september om 10 uur tijdens de Hunzeloop aan Het Achterom in Zuidlaren. Met muziek en een woordje van wethouder Miquel Ririhena zal de week in beweging komen. Ook is er die dag een vitaliteitsmarkt en speurtocht voor kinderen.

Hieronder vind je alle sport- en vitaliteitsactiviteiten van deze week per dorp en wat er zoal buiten te doen is bij de Keet naast Aqualaren.

Afbeelding Hunzeloop

Ontdek het Drentse landschap - Wandel mee met de Hunzeloop op 17 september 2022

Natuur, cultuur, en gezelligheid, dat zijn de kernwoorden die passen bij de Hunzeloop. Dat begint al bij de start, zo worden alle deelnemers aan de Hunzeloop verwelkomd met een kopje koffie of thee en een Drents kniepertje.

Er zijn verschillende afstanden mogelijk om te lopen. Voor meer informatie en aanmelden, kijk op www.hunzeloopwandeltocht.nl.

Ook Roeg TV besteedt hier aandacht aan, zie www.roegtv.nl.

Met deze mooie Hunzeloop sluiten ook de mensen die deel hebben genomen aan de Diabeteschallenge hun challenge af.

Vitaliteitsmarkt

Tijdens de Hunzeloop op zaterdag 17 september vindt een gezellige vitaliteitsmarkt plaats in het centrum van Zuidlaren. Sport Tynaarlo heeft samen met de ondernemersvereniging VOZ ervoor gezorgd dat er gezellige kraampjes bij vele winkels staan. Ook zijn er verschillende sportieve activiteiten te doen. Op het brinkje bij Berend Botje kun jij je laten informeren door sport- en vitaliteitsaanbieders.

Turngroep Noord geeft hier leuke demonstraties op hun airtrack. Kom gezellig kijken om 14 uur, 15 uur en om 16 uur.

De handboogvereniging De Vrijheid is ook aanwezig tijdens de markt en zij geven ook nog de gelegenheid aan mensen om die dag een paar pijlen te schieten. Zij bieden deze mogelijkheid op de ijsbaan. Dit is op zaterdag al hun standaard trainingslocatie, dus er zijn voldoende mensen aanwezig voor ondersteuning.

Sportieve speurtocht

Tussen 13:30 en 16:00 uur kunnen basisschoolkinderen deelnemen aan de sportieve speurtocht van Sport Tynaarlo door het gehele centrum. Zoek de sportattributen met een letter en verdien een presentje!
De start is vanaf het brinkje bij Berend Botje (naast de Lilly's en Top1Toys).

Padel racket

17 september 13:00 tot 14:00: Clinic Padel bij TV De Marsch                   
Locatie: Hooiweg 196A te Paterswolde
Kosten: 5 euro per clinic
Aanmelden via: https://www.supersaas.nl/schedule/padel_in_eelde/Nationale_Sportweek_Padelclinic

Padel is dé snelst groeiende sport in Nederland (en heel Europa). De mix van tennis en squash zorgt voor een spectaculaire sport.

Deze clinic is voor iedereen die benieuwd is naar padel en het gewoon een keer wil proberen. In 1 uur leer je de basisregels en nemen we een aantal slagen met je door. Aan het einde van het uurtje lukt het waarschijnlijk al om een leuke ralley te spelen!

 

17 september 10:00 Oude Deuren Race Windsurfing bij VWDTP

Weet jij nog van toen, toen wij de jeugd van tegenwoordig waren? Vroeger, toen de boten nog van hout waren en smartphones niet bestonden. Rond 1980 voer de eerste windsurfer van kunststof op het Paterswoldsemeer.

Vallen, opstaan en weer doorgaan, totdat je halve wind kon planeren. Vervolgens een kruisrak trainen en tenslotte voor de wind met het zwaard omhoog excelleren!

Op zaterdag 17 september a.s. willen we deze periode herbeleven met de “Oude Deuren Race”, een kleurrijk surf-evenement voor iedereen met 3 wedstrijden, onderbreking voor de lunch & surfsound. De vorige edities waren een groot succes. Meedoen is belangrijker dan winnen. Gezelligheid is troef en iedereen krijgt een prijs. Jouw bijdrage is slechts € 25. In 3 manches strijden we om de imposante ‘Siep Bergsma Windsurfing’-bokaal. Alle surfers zijn welkom.

Programma: Start inschrijving 10 – 11 uur, Skippersmeeting 11 uur en 1e start 11.30 uur. Aansluitend pauze voor de lunch. Vervolgens nog twee starts. Prijsuitreiking onder het genot van een drankje pm circa 17 uur.

Kortom, haal je plank van zolder, zoek je spullen bij elkaar en whatsapp je vrienden van weleer. En meld je aan! Wil of kun je niet meedoen, maar heb je nog spullen of wil je helpen, laat het ons weten. Noteer de datum en deel dit bericht met al je surfvrienden van toen!

Kijk voor meer informatie op: www.vwdtp.nl

Inschrijving en overige informatie:
Peter van Heuveln, VWDTP Wedstrijdcommissie, email psvheuveln@gmail.com, mobiel 06-57573379

21 september 15:00 tot 16:00: Open Hockeytraining 5 tot 12 jarigen bij HCE
Locatie: Hooiweg 196B te Paterswolde
Aanmelden via: www.tynaarlo.nl/sportpret

23 september 09:00 tot 10:00: Clinic Padel bij TV De Marsch                   
Locatie: Hooiweg 196A te Paterswolde
Kosten: 5 euro per clinic
Aanmelden via: https://www.supersaas.nl/schedule/padel_in_eelde/Nationale_Sportweek_Padelclinic

Padel is dé snelst groeiende sport in Nederland (en heel Europa). De mix van tennis en squash zorgt voor een spectaculaire sport. 

Deze clinic is voor iedereen die benieuwd is naar padel en het gewoon een keer wil proberen. In 1 uur leer je de basisregels en nemen we een aantal slagen met je door. Aan het einde van het uurtje lukt het waarschijnlijk al om een leuke ralley te spelen!

24 september Opening speeltuin Dievelings-Esweg in Eelde
Om 15.00 uur opent wethouder de Graaf deze nieuwe speeltuin tijdens een gezellige middag voor de buurtbewoners.

Je kunt er natuurlijk ook altijd op andere momenten naar toegaan om heerlijk buiten te spelen in deze nieuwe speeltuin.

25 september Open Manage Dag 12:00 - 16:00 bij Hippisch Centrum Eelde

Maak kennis met Hippisch centrum Eelde en hun pony’s en paarden.

             

Flyer OldStars walking football

20 september 14:00: Aftrap OldStars Walking Football SVT
Locatie: Zuidlaarderweg 1, Tynaarlo
Voor iedereen vanaf 55 jaar die verantwoord wil voetballen. Met extra aandacht voor warming-up en er is een aangepaste spelvorm. Ook is er altijd tijd voor een gezellig gesprek en een kop koffie of thee.

Met een demo van Oldstars FC Groningen onder leiding van trainer Rik Liezenga van FC Groningen. Het is gratis deelname en een afsluitende borrel 16.00 - 17.00 uur.
Aanmelden: voorzitter-voetbal@svtynaarlo.nl of 06-11297976

22 september 15:00 Scootmobieltocht + rollators van Sport Tynaarlo
Locatie: Start vanaf woon/zorgcentrum Kornoeljehof,Tynaarlosestraat 56 Vries

22 september 17:00 - 18:15: Open Volleybaltraining 6 tot 13 jaar van volleybalvereniging Surf
Locatie: Sporthal De Kamp, Oosterkampen 1, Vries
Aanmelden via www.tynaarlo.nl/sportpret

24 september 9:00 - 11:30: Open Turntraining van Turngroep Noord
Locatie: Sporthal De Kamp in Vries

Open dag turnen

 

17 september Vitaliteitsmarkt in centrum Zuidlaren: 10:00 - 17:00

Tijdens de Hunzeloop (start 8:00) en de afsluiting van de Diabeteschallenge is er een vitaliteitsmarkt in het centrum van Zuidlaren. Veel winkeliers promoten deze dag 'de gezonde leefstijl'. Daarnaast lichten een aantal sport- en gezonde leefstijlaanbieders hun aanbod toe op het Brinkje bij Berend Botje. Turngroep Noord laat daar ook een aantal keren demo's zien op hun airtrack.

Sportieve Speurtocht voor basisschoolkinderen 13:30 - 16:00
Locatie: Het Brinkje bij Berend Botje, Zuidlaren
Sport Tynaarlo organiseert deze middag een sportieve speurtocht door het centrum. Vind de sportattributen en maak de zin compleet. Heb je de zin compleet? Dan ligt er een sportief presentje voor je klaar.

Zaterdag 17 september 10:00 - 16:30 Open Dag  Mindfulness door Secure Base mindfulness
Locatie: Julianalaan 57 te Zuidlaren
Website: https://securebasemindfulness.nl/

19 september Workshop Beweegtuin door Perdon Fysiotherapie 15:00 - 16:00
Locatie: Beweegtuin naast woonzorgcentrum Mozaïek, Zuidlaren

Hoe gebruik je nu die toestellen? Dat wordt uitgelegd en dan is het vooral doen! Voor iedereen die wil bewegen in de buitenlucht.

19 september Open Judotraining 9 tot 12 jaar Judo Zuidlaren 18:30 -19:30
Locatie: Gymzaal Goudenregenlaan 14, Zuidlaren
Aanmelden: www.tynaarlo.nl/sportpret

19 t/m 25 september Gratis sporten bij Dave Jonkers Gym

Dit is jóuw moment! Kom kennis maken met ons plezier in het sporten, onze persoonlijke begeleiding, gezelligheid en saamhorigheid en:
"Bereik samen met hen jouw doelen!" 

Groepslessen of fitness, alles kan! 
Zij kijken er naar uit om je te mogen verwelkomen. Houd de social media van hen goed in de gaten voor updates omtrent de inloopweek.

20 september Open Judotraining 6 tot 14 jaar Judo Zuidlaren 18:30 -19:30
Locatie: Gymzaal Goudenregenlaan 14, Zuidlaren
Aanmelden: www.tynaarlo.nl/sportpret

20 september Open Judo training 17+ (volwassenen) Judo Zuidlaren 19:30 - 20:45
Locatie: Gymzaal Goudenregenlaan 14, Zuidlaren
Aanmelden: www.tynaarlo.nl/sportpret

21 september Open les RGM bij Oefentherapie Zuidlaren 10:30
RGM is een vrolijke oefenmethode om de hersenen in een goede conditie te brengen en te houden. RGM combineert spraak, (beperkte) lichaamsbeweging en muziek met mentale inspanning.
Locatie: Icare gebouw, Koningstraat 2C in Zuidlaren
Aanmelden: bewegen@oefentherapie-zuidlaren.nl of 050 4095110

21 september Wandelevenement Lentis 13:45
Startlocatie: Medisch Centrum Dennenoord op het Lentis terrein

21 september Workshop Fitness 60+  Fysio Fit 13:30 - 14:30
Locatie: Perdon, Ludinge 8, Zuidlaren

22 september Gezond Natuur Wandelen 5 km met Tjisse Brookman
+ koffie Sport Tynaarlo 14:30-15:30
Startlocatie: Start vanaf de Keet buiten bij Aqualaren

Deze wandeling worden begeleid door Tjisse Brookman die onderweg ook iets over de natuur vertelt.

23 september Workshop Beweegtuin Perdon Fysiotherapie 10:30 - 11:30
Hoe gebruik je nu die toestellen? Dat wordt uitgelegd en dan is het vooral doen! Voor iedereen die wil bewegen in de buitenlucht.

24 september Kinder Discozwemmen t/m 13 jaar Aqualaren 17:30 -20:30
Lekker swingen en zwemmen met DJ Harry

Kinderen zonder zwemdiploma alleen onder begeleiding, ouders zijn dan ook van harte welkom!

Speciale entree prijs € 5,- per persoon

In deze Nationale Sportweek is er een speciaal programma buiten bij Aqualaren. De 'Keet op pad' strijkt ook neer op de stoep bij Aqualaren en er is van alles te doen op het gebied van sport-, beweging en vitaliteit. Bekijk hieronder het programma:

Maandag 19 september Sport- en Spel van Sport Tynaarlo 14:30 - 16:00

Kom lekker spelen buiten op het gras van Aqualaren! Voor kids t/m 12 jaar.

Maandag 19 september Tai Chi van QiFlow 16:30 - 17:30

Tai Chi Tao is een fijne langzame manier van bewegen. Bewust Bewegen. Het is een zeer toegankelijke bewegingsmethode, omdat de oefeningen aan iedereen kan worden aangepast. Veel bewegingen worden staand gedaan, maar kunnen gemakkelijk worden aangepast, zodat ze ook op een stoel kunnen worden gedaan. De oefeningen zijn vrij eenvoudig, het zorgt ervoor dat je meer uit je hoofd en in je lijf komt.

Er zijn veel series van aaneengesloten oefeningen, waardoor er een flow ontstaat. Het is erg fijn om deze bewegingen buiten te doen. Iedereen is welkom!

Maandag 19 september Voetvolley van FC Zuidlaren 18:45 - 20:15

De teams van JO17 hebben vanavond een speciale training met toernooi voetvolley op de drie beachvolleybalvelden. Kom gezellig kijken of doe mee (voor de leeftijd vanaf 15 jaar)!

Dinsdag 20 september Highland dancing les 19:00 - 20:00

In deze open les buiten op het gras kun je de schotse dans eens uitproberen. Nieuwsgierig? Kom vooral langs!

Woensdag 21 september Bubble voetbal 8jr+ van Jongerenwerk Tynaarlo 15:00 - 16:30

Wil jij ook in een groot bumperpak je tegenstander omver beuken tijdens een potje voetbal? Kom deze middag dan naar Aqualaren! Het is buiten op het gras.

Afbeelding bubble voetbal

Donderdag 22 september Gezond Natuur Wandelen 5 km met Tjisse Brookman + koffie bij de Keet 14:30 - 15:30

Gezellig met een groepje een uurtje wandelen en na afloop even samen op de koffie bij de Keet. Wie wandelt er mee?

Donderdag 22 september Tai Chi van QiFlow 16:30 - 17:30

Tai Chi Tao is een fijne langzame manier van bewegen. Bewust Bewegen. Het is een zeer toegankelijke bewegingsmethode, omdat de oefeningen aan iedereen kan worden aangepast. Veel bewegingen worden staand gedaan, maar kunnen gemakkelijk worden aangepast, zodat ze ook op een stoel kunnen worden gedaan. De oefeningen zijn vrij eenvoudig, het zorgt ervoor dat je meer uit je hoofd en in je lijf komt.

Er zijn veel series van aaneengesloten oefeningen, waardoor er een flow ontstaat. Het is erg fijn om deze bewegingen buiten te doen. Iedereen is welkom!

Donderdag 22 september Mini workshop Gratis stoppen met roken onder begeleiding van een professionele coach van Rookvrij & Fitter
18:30 - 19:00 en 19:30 - 20:00

Paul van der Zee legt buiten bij de Keet uit hoe hij je kan helpen bij het stoppen met roken en niet geheel onbelangrijk hoe jij je ook nog eens fitter kunt gaan voelen. Er zijn twee sessies van een half uurtje voor iedereen die geïnteresseerd is. Kies de tijd welke je het beste uitkomt.

Donderdag 22 september Beachvolleybal clinics van Ritola 19:00 - 20:00

Deze avond staat in het teken van Beachvolleybal. Heb je dat altijd al eens willen uitproberen? Doe dan gezellig mee! Jong en oud zijn welkom.

Vrijdag 23 september Stoppen met Roken door lasertherapie van Laserpraktijk Zuidlaren 10:00 - 11:00 buiten bij de Keet

Als het op eigen kracht niet lukt om te stoppen met roken is een laser- of hypnose behandeling de ondersteuning die je nodig hebt. Het maakt het heel veel makkelijker om te stoppen met roken. Chris Gils legt uit hoe dit werkt.

Zaterdag 24 september Kinderdiscozwemmen 17:30 - 20:30

Kinderen met een zwemdiploma en t/m 13 jaar kunnen gezellig dansen en zwemmen op de muziek van DJ Harry. Trommel je vriendjes op van school of van je sport en kom lekker swingen! Een gezellige afsluiter van deze sportieve week bij Aqualaren.

Kinderen zonder zwemdiploma alleen onder begeleiding, ouders zijn dan ook van harte welkom!

Speciale entree prijs € 5,- per persoon

 

Wat gebeurt er nog meer tijdens deze sportieve week?

In deze nationale sportweek worden twee grote sportdagen georganiseerd voor een groot aantal basisscholen in Eelde en Zuidlaren. In Eelde gaan de kinderen een spannende survivalparcours afleggen in de Braak en in Zuidlaren worden er allerlei sporten en spellen buiten bij sporthal De Zwet gedaan.

Bij woon-zorgcentrum Kornoeljehof in Vries gaan de bewoners aan de wandel om Kornoeljehof heen met allerlei activiteiten zoals muziek, toneel en verhalen.

Wat kun je na de Nationale Sportweek gaan doen?

Ben je geïnspireerd geraakt door al deze activiteiten en/of wil je een gezondere leefstijl? Dan hebben we drie tips voor je:

Kinderen die klimmen op een klimwand