Met spoed jeugdhulp nodig buiten kantooruren? Neem dan contact op met Spoed voor Jeugd Drenthe via 0592 - 38 15 30. Alle overige informatie over hulpverlening vindt u op de pagina 'hulp nodig' 

drie mensen in overleg, allemaal een pen in de hand, zittend aan een lage tafel

Eerste hulp bij geldzaken

Het leven wordt steeds duurder. De inflatie loopt op, de prijzen stijgen en mensen krijgen steeds meer moeite om rond te komen. Ervaar je financiële zorgen en kom je steeds vaker geld te kort om rekeningen (op tijd) te betalen? Bekijk wat je zelf kunt doen en waar je hulp bij kunt krijgen. Je kan meer dan je denkt!

Crisisfonds
Om meer mensen te kunnen helpen bij hun financiële problemen, heeft de gemeente Tynaarlo voor 2023 een crisisfonds ingesteld. Dit is bedoeld voor inwoners die door de hoge inflatie en de stijgende energiekosten een betalingsachterstand hebben. Meer informatie en aanvragen kan hier: Crisisfonds voor inwoners.

Leef je energiezuinig of kan je hier nog op besparen? En ben je al bekend met partijen die jou kunnen helpen grip te krijgen op je geld? En wat kan de gemeente betekenen voor jou? Doorloop de volgende stappen en krijg weer grip op je geld.

logo eerste hulp bij geldzaken: drie mensen slaan armen om elkaar heen, daar binnen een euroteken zichtbaar

Stap 1. Wat kan ik zelf doen?

Budget instellen

Ben je snel door je budget heen? Kijk eens goed of je niet ergens dubbel- en/of over verzekerd bent, wellicht kan je hier op besparen. Stel een budget in voor boodschappen, kleding, uitjes etc. En pas op met pinbetalingen, vele kleine bedragen kunnen bij elkaar een groot bedrag zijn.

Energiecoach inschakelen

Er zijn momenteel veel mensen die last hebben van de hoge energieprijzen. Kan jij wel wat hulp gebruiken om energie te besparen of bij het aanbrengen van energiebesparende producten? Vraag dan een gratis bezoek van een energiecoach aan. Zuinig omgaan met energie is de beste manier om je energiekosten omlaag te brengen. Met gratis tips van een energiecoach kan je de energiekosten omlaag brengen.

Vraag hier een energiecoach aan.

Andere manieren om geld te besparen:

Wil je meer inzicht in je geldzaken? Kijk eens op Startpunt Geldzaken. Op deze pagina vind je geldplannen voor huishoudens in verschillende omstandigheden.

Ook het Nibud kan je helpen grip te krijgen op je geld.

Vanuit de gemeente Tynaarlo zijn er verschillende voorzieningen, regelingen en kwijtschelding voor gemeentelijke belastingen die ervoor kunnen zorgen dat inwoners met een minimaal inkomen toch rond kunnen komen. Vraag ze aan als je er recht op hebt.

Ieder kind moet mee kunnen doen en de kans krijgen om met als leeftijdsgenootjes aan activiteiten deel te nemen. In de gemeente Tynaarlo kunnen ouders daar hulp bij krijgen. Er zijn voor gezinnen met een minimaal inkomen diverse opties om inkomensondersteuning aan te vragen.

Stap 2. Ik kan mijn rekeningen niet meer betalen

Direct naar de Energietoeslag

Lukt het niet om je rekeningen te betalen? Dan kan een betalingsregeling of uitstel van betaling uitkomst bieden. Een betalingsregeling of uitstel van betaling voorkomt dat je extra kosten moet betalen, zoals aanmaningskosten of incassokosten. Het geeft je net even wat meer ruimte en rust. Je kan hiervoor rechtstreeks contact opnemen met je leverancier.

Neem direct contact met ons op via ehbg@tynaarlo.nl of 0592 266 737.

Stap 3. Ik zoek hulp

Heb je de informatie op deze pagina’s gelezen en kom je er niet meer uit? Neem dan contact op met Eerste hulp bij geldzaken via ehbg@tynaarlo.nl.

In Tynaarlo werken verschillende instanties samen om inwoners te helpen bij geldzaken. Het gaat dan om budgetcoaches, het sociaal team, WPDA, de GKB en vrijwilligersorganisaties.

Huisbezoek

Tijdens een huisbezoek gaan wij graag met jou in gesprek over jouw financiële situatie en samen te kijken naar mogelijke oplossingen.

Een voorbeeld is het opstellen van een budgetplan om te kijken naar de inkomsten en de uitgaven en te bespreken welke stappen je kunt nemen om weer financieel stabiel te worden. Je kunt ook een aanvraag doen voor het crisisfonds.